top of page
Търсене
  • Снимка на автораEma Paunova

Елитът в планинското колоездене се събра в Пампорово

Над 150 участници от 10 нации и 3 континента се включиха в атрактивно международно състезание


За 9-та поредна година в родопския ни курорт се организира традиционния “Пампорово Байк Фест”, който за поредна година събра родния елит в планинското колоездене, както и множество участници от чужбина.

Над 150 състезатели от всички краища на България и представители на Франция, Великобритания, Италия, Нова Зеландия, Гърция, Турция, Република Северна Македония, Шотландия и Румъния се включиха в оспорваната надпревара по едни от най-трудните и технични трасета за спускане в страната и региона.


В програмата на феста тази година бяха включени две основни събития - международно състезание от клас 1 на Международния Колоездачен Съюз, носещо точки за световната ранглиста, както и състезание за деца и младежи от 10 до 16 години, кръг от Държавното първенство и Детските Даунхил Серии.

Състезанията се проведоха в събота и неделя по две отделни трасета във Велопарк Пампорово, които бяха с дължина от около 2 км и включваха множество стръмни и технични участъци, корени, камъни, големи скокове и други естествени и изкуствено изградени препятствия.

В съботния ден, когато се проведе детското състезание, най-добро време от 2:31.6 мин. успя да постигне представителя на клуб Райдърс Юнайтед в категория 15-16 годишни - Кристиян Димитров, и заслужено оглави класирането в групата. При 13-14 годишните, където конкуренцията също беше на много високо ниво, с време 2:40.9 мин., класирането оглави Виктор Кръстев от клуб Хоталич - Севлиево. В най-малката възрастова група на 10-12 годишните, първи с време 2:58.8 се класира Стоил Миланов от клуб Shore Invaders - Бургас.

В неделния ден в състезанието на големите, класирането бе оглавено от представителя на Великобритания Дъглас Гудуил, който успя да преодолее тежкото трасе за време 2:23.72 мин. и се качи на първото стъпало на почетната стълбичка! Само на 38 стотни разлика след него остана националния шампион на България Стивиан Гатев, който се класира втори в категория мъже елит. На трето място с време 2:26.62 се класира Томас Гуибал от Франция.

При дамите, с време 2:40.35 мин, класирането бе оглавено от световната шампионка по спускане за 2021-ва година и двукратната Европейска Шампиона - Изабела Янкова, която се завръща след контузия и това беше първото и състезание от повече от месец насам. От Пампорово Изабела заминава директно за Форт Уилям, Шотландия, където през уикенда ще участва в Световния Шампионат по спускане и ще представлява страната ни.

В останалите категории класирането бе оглавено съответно от Теодор Георгиев /СК Райдърс Юнайтед/ при юношите и от Арис Хаджигеорус /Гърция/ при ветераните. За всички победители беше подготвен паричен и предметен награден фонд предоставен от партньорите на събитието от Бултрако Моторс АД, Ред Бул, магазини Стената, Aquamatrix, Керхер, Stanley, Furyflow и др.

Освен състезателната част по време на феста в специалната експо зона на плац Студенец бяха представени водещи марки велосипеди и планинска екипировка, а гостите на Пампорово се включиха и в организиран боулинг турннир и тематична кино вечер в хотел Перелик и Pamporovo Convention Center.


7 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Elevation999 2023

Pamporovo Bike Fest 2023

Comments


bottom of page